“Give the pupils something to do, not something to learn; and the doing is of such a nature as to demand thinking; learning naturally results.”
― John Dewey

שלום לכולם,
השנה אני חוזרת ללמד, חיפשתי מקום שיתאים לי, מבחינת המגורים והגישה החינוכית בו, שיקבלו דרכי חינוך יצירתיות, למידה חוויתית ששמה את ההתנסות של הילד במרכז. גיליתי שלמידה חוותית, דרך התנסות של התלמידים בלמידה, זו הדרך שבה אני הכי מתחברת לחינוך הילדים.
אחרי חיפושים של מקום עבודה בבית ספר וששמעתי שרבים משנים את מקום מגוריהם לעיר הולדתי הוד השרון, בגלל שני בתי ספר- מיוחדים - הבית ספר הדמוקרטי והבית ספר האנתרופוסופי תמר.
שלחתי קורות חיים לבית ספר הדמוקטי בהוד השרון ולשמחתי הזמינו אותי לראיון.
הקבלה לעבודה הייתה- ראיון עם המנהל והסגנית.
היה עלי להעביר שיעור קצר לכיתה ג'.
פגישה שלישית הייתה עם המנהל, אחת האמהות שבועד ושתי תלמידות מהתיכון בבית הספר.
הייתה לי שיחה נוספת עם המנהל והסגנית לתיאום ציפיות לקראת השנה הבאה.
בבית ספר הדמוקרטי מדובר בקהילה פעילה,הצוות החינוכי, המורים , ההורים וכמובן הילדים, עובדים בשיתוף כך שטובת הילד והרצון שלו עומד במרכז, כל חוקי בית הספר נקבעים בפרלמנט שכל הקהילה רשאית להצביע בו.
היה לי ברור שיהיה עלי להתסגל מחדש, לשפה ולתרבות ולרוח בבית הספר הדמוקרטי. לכל בית ספר כמובן יש רוח מסויימת. אך עדיין לחינוך הדמוקרטי יש עקרונות חינוכיים המנחים בו את המורים, את ההורים, שהם חלק מהקהילה וכמובן את הילדים ששותפים באופן מלא ופעיל בהחלטות שקשורות להתנהלות בית הספר וגם במה הם ילמדו.
בבית ספר הדמוקרטי יש שלל קורסים מעבר לשיעורים הרגילים הנלמדים.
המנהל בבית הספר, איפשר לי לפתוח קורס בארכיאולוגיה, שזהו התחום שלמדתי באוניברסיטה ובשבילי זה הגשמת חלום- לימוד קורס בארכיאולוגיה בבית ספר.
לכיתות ג-ד, ה-ו וחטיבת ביניים.
קורס נוסף שאותו אעביר - בכיתות -נקרא- 'מטיילים דרך השירים'.
הלימודים מיועדים להיות מחוץ לכותלי הכיתה. כך שיהיה עלי להתאים את עצמי לללמידה מלאה בחוץ, להכין אביזרי הדרכה מתאימים. אחת הסיבות שמאוד רציתי ללמד בבית הספר הזה, שהוא ממוקם בתוך חורשה ירוקה בלב העיר, כך שגם המרחבים של בית הספר מזמנים למידה חוותית וגם מותאמת לחיים תחת מגיפת הקורונה.
בנוסף קיבלתי ללמד כיתת שפה אחת, בכיתה ג' - שכבר צברתי מעט ניסיון בכך.
השוני בתהליך הקבלה ללמד בבית הספר הדמוקרטי לבין בית הספר רגיל, היה בשיתוף ההורים והתלמידים. היה עלי לעבור ראיון היכרות עם אמא שהיא חלק מהועד של שכבת כיתה ג' וגם ראיון עם שתי תלמידות מכיתה י' בבית הספר.
התלמידות שאלו אותי שאלות רבות, לראות מה הניסיון שלי, באילו אתגרים חינוכיים התנסיתי, מהו החזון שלי ומי אני פשוט. זה היה כמובן מאוד שונה להיות מרואיינת על ידי תלמידות, אך זה היופי והשוני בחינוך הדמוקרטי. ההבנה שהמקום של המורה- המחנך הוא נועד בשביל התלמידים. המורה בבית ספר הדמוקרטי צריך להיות מסוגל לדבר בשפת של התלמידים, בגובה העיניים, כדי להצליח בתהליך החינוכי.
הדיאלוג- אחת ממילות המפתח בחינוך הדמוקרטי.
אז מה זה בעצם החינוך הדמוקרטי??? אני מתחילה את המסע ללמידת עקרונות החינוך הדמוקרטי, השיח הדמוקרטי והבנה של התהליך הדמוקרטי עצמו המתרחש בבית הספר.
מתוך ההרצאה של יעקב הכט-
-כל ילד מקבל חונך אישי שמלווה אותו לאורך כל השנה במפגשים קבועים במערכת.
-כל בתי הספר הדמוקרטיים בארץ ובעולם שונים- כולנו שונים וכך גם הקהילות הדמוקרטיות מתנהלות שונה.
- קהילה דמוקרטית- פעילה
- מיקרוקוסמוס של הקהילה הדמוקרטית- פרלמנט, ועדות, מוסד לקבלת החלטות וכולם שותפים להחלטות.
-"תכנית הלימודים תבוא מקונטקסט של זכויות אדם"- יעקב הכט
- "חופש אפשר לקיים בגבולות ברורים"- יעקב הכט
הפרלמנט בבית הספר קובע כל הזמן מה מותר ומה אסור- יעקב הכט
- איך אפשר לחיות אנשים שונים ביחד- בית הספר הדמוקרטי - ילדים צריכים להתנסות בגיל צעיר, שהאחר הוא הזדמנות ולא פסול- יעקב הכט
- הילדים בחינוך הדמוקרטי- הרבה מספרים שהם התחילו להתעסק בתחום החיים שלהם כבר בזמן בית הספר.
ברור לי גם שהרבה מעקרונות החינוך הדמוקרטי מיושמים בבית הספר הממלכתיים.
חוויות מהסמינר ורשמים מהישיבה הפדגוגית הראשונה.
בפוסט הבא.

orinshlapo
Comments